Η Περιοχή

Αγκαλιασμένη από επιβλητικά βουνά και κατάφυτη με ονομαστούς αμπελώνες που ανηφορίζουν τις πλαγιές των λόφων δίπλα σε κυπαρίσσια και αιωνόβιες ελιές, η Νεμέα είναι ιστορικά ένα από τα πιο ευλογημένα μέρη της πελοποννησιακής γης.

Η πανέμορφη αυτή ορεινή κοιλάδα ανάμεσα στην Κόρινθο και το Άργος αναπτύχθηκε δια μέσου των αιώνων. Στους μυθικούς χρόνους συνέδεσε το όνομά της με τον πρώτο άθλο του Ηρακλή, την εξόντωση του τρομερού λέοντα της Νεμέας. Ο μυθικός ήρωας κράτησε την περίφημη λεοντή, την οποία φορούσε από τότε ως πανοπλία. Αργότερα, η περιοχή απέκτησε φήμη λόγω του Ιερού του Δία και των αθλητικών αγώνων, των Νέμειων, που ετελούντο προς τιμήν του θεού, καθώς και για τον Φλιάσιο οίνο που ήταν ξακουστός σε όλη την αρχαία Ελλάδα.

Σήμερα, η Νεμέα φημίζεται για το τοπικό Αγιωργίτικο, μια από τις σημαντικότερες ελληνικές ποικιλίες με πιστοποίηση Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), συνεχίζοντας έτσι μια μεγάλη αμπελουργική και οινική παράδοση 2.500 χρόνων. Η Νεμέα θεωρείται το ‘καμάρι’ της νέας ελληνικής οινοπαραγωγής και η πιο σημαντική ονομασία στην Ελλάδα, ενώ τα οινοποιεία της κατατάσσονται μεταξύ των κορυφαίων της χώρας.