Οι Ποικιλίες

Για την παραγωγή κρασιών υψηλού επίπεδου αξιοποιούμε τις δυνατότητες που προσφέρουν ορισμένες από τις σημαντικότερες γηγενείς ποικιλίες σταφυλιών, όπως το πολυμορφικό και γεμάτο ζωντάνια Αγιωργίτικο, το υπέροχα γευστικό και φρουτώδες Μοσχοφίλερο, τον λεπταίσθητο Ροδίτη και την αρωματική Μαλαγουζιά.

Αυτές οι αυτόχθονες ποικιλίες συνδυάζονται συχνά με καταξιωμένες διεθνείς που καλλιεργούνται τοπικά, όπως το Cabernet Sauvignon, το Merlot, το Syrah, το Chardonnay, το Sauvignon Blanc και το Gewürztraminer. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία συναρπαστικών κρασιών με πολυδιάστατο χαρακτήρα, γευστικό βάθος, εξαιρετική ισορροπία και ευχάριστη επίγευση.

Το Αγιωργίτικο, η βασική ερυθρή ποικιλία της Νεμέας, οφείλει το όνομά του στο χωριό Άγιος Γεώργιος, το σημερινό Δήμο Νεμέας, που ήδη από τα μέσα του 18ου αιώνα διέθετε μεγάλης έκτασης αμπελώνες από τους οποίους παραγόταν το μαυροκόκκινο, εύγευστο και δυνατό Αγιωργίτικο κρασί. Η ποικιλία αυτή αποτελεί ουσιαστικά απόγονο της Φλιασίας αμπέλου που ποτέ δεν έπαψε, στο πέρασμα των αιώνων, να καλλιεργείται στο οροπέδιο της Νεμέας. Πρόκειται για πολυδυναμική ποικιλία, καθώς προσφέρεται για παραγωγή πολλών τύπων κρασιών με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Ανάλογα με την τεχνική οινοποίησης, παράγονται ερυθροί οίνοι, είτε φρέσκοι είτε κατάλληλοι για παλαίωση, καθώς και ροζέ με πλούσια φρέσκα αρώματα. Η ίδια ποικιλία δίνει, επίσης, υψηλής ποιότητας γλυκείς οίνους από υπερώριμα σταφύλια των οποίων ο χυμός συμπυκνώνεται με άπλωμα στον ήλιο.

Το Μοσχοφίλερο, μια από τις πιο σημαντικές και γοητευτικές λευκές ελληνικές ποικιλίες, καλλιεργείται κυρίως στην Πελοπόννησο και ιδιαίτερα στην περιοχή της Μαντινείας. Γεμάτη φρεσκάδα και με ωραιότατη οξύτητα, η ευγενής και ευαίσθητη αυτή ερυθρωπή ποικιλία ξεχωρίζει για το έντονο αρωματικό της προφίλ από ροδοπέταλα και άνθη εσπεριδοειδών, αλλά και για την ευκολία με την οποία συνδυάζεται με άλλες ποικιλίες. Ιδιαιτέρως αγαπητό, το Μοσχοφίλερο δίνει κρασιά με ανθώδη χαρακτήρα και ποικιλία λευκόσαρκων φρούτων στο στόμα, αποτελεί δε μια από τις τέσσερις ποικιλίες του ελλαδικού χώρου που είναι γνωστές παγκοσμίως.

Ο Ροδίτης, του οποίου η ονομασία προέρχεται από το τριαντάφυλλο (ρόδο), καλλιεργείται κυρίως στη βορειοδυτική Πελοπόννησο -την Αιγιαλεία και την ορεινή Αχαΐα- αλλά και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Ελαφριά και κομψή ποικιλία, ο Ροδίτης δίνει δροσερά κρασιά με τονισμένη οξύτητα και έντονη μύτη που αναδεικνύει αρώματα από άνθη εσπεριδοειδών, βερίκοκου, πεπονιού και φρεσκοκομμένου χόρτου.

Η Μαλαγουζιά, η οποία διασώθηκε από εξαφάνιση την δεκαετία του ’80, αποτελεί σήμερα μια από τις πιο αγαπημένες λευκές ελληνικές ποικιλίες. Αρωματική, πικάντικη, φινετσάτη και με πολύπλοκο χαρακτήρα, η Μαλαγουζιά εκπλήσσει με την πλούσια γεύση της, την τραγανή οξύτητα και την ευχάριστη φρουτώδη αίσθηση που αποπνέει.