ΤΟ ΚΤΗΜΑ

Από το 1979, το κτήμα Semeli αποτελεί μια από τις κορυφαίες ελληνικές οινοποιητικές
μονάδες και μια από τις σπουδαιότερες αναπτυξιακές επενδύσεις στον τομέα του
κρασιού στην Ελλάδα. Με βαθιές ρίζες σε μακραίωνες παραδόσεις και το βλέμμα
στραμμένο στο μέλλον, δημιουργούμε κρασιά εξαιρετικής ποιότητας, προσφέροντας
στους λάτρεις του οίνου άριστη σχέση μεταξύ ποιότητας και τιμής. Διαβάστε Περισσότερα..
Το ήπιο μεσογειακό κλίμα και το εξαιρετικό terroir, σε συνδυασμό με την εξειδικευμένη
τεχνογνωσία των οινοποιών μας και το αρμονικό ταίριασμα γηγενών και επιλεγμένων
διεθνών ποικιλιών, συντελούν στην παραγωγή κρασιών με ιδιαίτερη προσωπικότητα, τα οποία
έχουν κερδίσει την αναγνώριση των ειδικών και έχουν κατακτήσει τις καρδιές των φίλων
του κρασιού σε όλο τον κόσμο.
Έχοντας χτίσει ένα γερό όνομα στην ελληνική αγορά, αναζητούμε διαρκώς νέες προκλήσεις
και ευκαιρίες στο διεθνές περιβάλλον. Σήμερα, καθώς το 15% των εσόδων μας προέρχεται από
εξαγωγικές δραστηριότητες κυρίως στην Αμερική και την Αγγλία, η αναπτυξιακή μας δυναμική
τροφοδοτείται από τρεις βασικούς παράγοντες: την αξιοποίηση του εξαιρετικού ανθρώπινου
δυναμικού, τη συστηματική ενίσχυση των εξαγωγών και την ανάπτυξη μακρόχρονων σχέσεων
εμπιστοσύνης με τους πελάτες μας, εξασφαλίζοντας τη διατήρηση της κορυφαίας σχέσης ποιότητας-τιμής.

Αγκαλιασμένη από επιβλητικά βουνά και κατάφυτη με ονομαστούς αμπελώνες που ανηφορίζουν τις πλαγιές των λόφων δίπλα σε κυπαρίσσια και αιωνόβιες ελιές, η Νεμέα είναι ένας από τους πιο ευλογημένους τόπους της πελοποννησιακής γης.

Η πανέμορφη αυτή ορεινή κοιλάδα ανάμεσα στην Κόρινθο και το Άργος έχει ιστορία αιώνων. Στους μυθικούς χρόνους το όνομά της ήταν στενά συνδεδεμένο με τον πρώτο άθλο του Ηρακλή, την εξόντωση του τρομερού λέοντα της Νεμέας. Ο μυθικός ήρωας κράτησε την προβιά του ζώου, την περίφημη λεοντή, την οποία φορούσε από τότε ως πανοπλία. Αργότερα, η περιοχή απέκτησε φήμη λόγω του ιερού του Δία και των αθλητικών αγώνων, των Νέμειων, που ετελούντο προς τιμήν του θεού, καθώς και για τον Φλιάσιο οίνο που ήταν ξακουστός σε όλη την αρχαία Ελλάδα.

Σήμερα, η Νεμέα φημίζεται για το τοπικό Αγιωργίτικο, μια από τις σημαντικότερες ελληνικές ποικιλίες με πιστοποίηση Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), συνεχίζοντας έτσι μια μεγάλη αμπελουργική και οινική παράδοση 2.500 χρόνων. Η Νεμέα θεωρείται το ‘καμάρι’ της νέας ελληνικής οινοπαραγωγής και η πιο σημαντική ονομασία στην Ελλάδα, ενώ τα οινοποιεία της κατατάσσονται μεταξύ των κορυφαίων της χώρας

Ο αμπελώνας του κτήματος Semeli βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μέτρων στις πλαγιές των λόφων της ημιορεινής κοινότητας Κούτσι Κορινθίας, που από παλιά φημίζεται ως ο ποιοτικότερος αμπελώνας της Νεμέας. Σε αυτό το μοναδικό μικροκλίμα που ευνοεί την καλλιέργεια ποιοτικών σταφυλιών, η απόδοση είναι ιδιαίτερα χαμηλή, ενώ ο καρπός και τα φυσικά του οξέα βρίσκονται σε ιδανική ισορροπία.

Ο ιδιόκτητος αμπελώνας μας, ο οποίος καλύπτει έκταση 250 στρεμμάτων, συμπληρώνεται με αμπελώνες που βρίσκονται στην ίδια κοινότητα (Κούτσι, Ασπρόκαμπος, Καστράκι, Αρχαία Νεμέα κ.α.) και ανήκουν σε αμπελουργούς οι οποίοι έχουν συνάψει μακροχρόνιες συμβάσεις συνεργασίας με το κτήμα Semeli. Αυτό επιτρέπει το συνεχή έλεγχο της ποιότητας καθ’ όλη την περίοδο της καλλιέργειας – μια απαραίτητη προϋπόθεση για τη σταθερή παραγωγή ποιοτικών κρασιών.

Πρωταρχικός μας στόχος είναι η ανάδειξη του ποιοτικού δυναμικού του αμπελώνα της Νεμέας, καθώς και η στήριξη της τοπικής οικονομίας. Για το σκοπό αυτό, απασχολούμε εργαζόμενους αποκλειστικά από τις κοινότητες των γειτονικών περιοχών, ενώ παράλληλα στηρίζουμε το τοπικό αγροτικό στοιχείο, είτε συμβουλευτικά ως προς την καλλιέργεια των αμπελιών είτε ανταμείβοντας την παραγωγή σταφυλιών υψηλής ποιότητας με το αντίστοιχο οικονομικό αντίκρισμα.

Από το 2003, το κτήμα Semeli διαθέτει ένα σύγχρονο οινοποιείο 4.000 τ.μ στην καρδιά του ιδιόκτητου αμπελώνα της στο Κούτσι Κορινθίας. Το οινοποιείο, αποτελεί σημείο αναφοράς στο χώρο του κρασιού στην Ελλάδα, τόσο για το τις προηγμένες εγκαταστάσεις, την πρωτοποριακή σχεδίαση και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του, όσο και για την εξαιρετική φιλοξενία του. Χτισμένο με σεβασμό στο περιβάλλον, σε υψόμετρο 600μ. σε μια πλαγιά κατάφυτη από αμπέλια που έχει από παλιά τη φήμη παραγωγής σταφυλιών υψηλής ποιότητας, το οινοποιείο του κτήματος Semeli εκφράζει τη συνολική μας προσέγγιση στη σύγχρονη οινοποίηση.

Συνδυάζοντας παραδοσιακές αξίες με τις τελευταίες εξελίξεις της αμπελουργίας, το οινοποιείο εκμεταλλεύεται πλήρως το επικλινές έδαφος, ώστε πολλές από τις διαδικασίες της οινοποίησης να συντελούνται με τη βοήθεια της βαρύτητας χωρίς την παρεμβολή μηχανικών μέσων που καταπονούν τον καρπό. Επιπλέον, τα σταφύλια αμέσως μετά την παραλαβή τους ψύχονται στους 7-8˚C, με στόχο την αποφυγή τυχόν οξειδώσεων και τη διατήρηση του «φρούτου» κατά τον εκραγισμό ή και την πίεσή τους. Ακολούθως, με τον αυστηρό έλεγχο της θερμοκρασίας επιτυγχάνουμε την εξέλιξη της ζύμωσης κάτω από ιδανικές συνθήκες.

Για την παραγωγή κρασιών υψηλού επίπεδου αξιοποιούμε τις δυνατότητες που προσφέρουν ορισμένες από τις σημαντικότερες γηγενείς ποικιλίες σταφυλιών, όπως το πολυμορφικό και γεμάτο ζωντάνια Αγιωργίτικο, το υπέροχα γευστικό και φρουτώδες Μοσχοφίλερο, τον λεπταίσθητο Ροδίτη και την αρωματική Μαλαγουζιά.

Αυτές οι αυτόχθονες ποικιλίες συνδυάζονται συχνά με καταξιωμένες διεθνείς που καλλιεργούνται τοπικά, όπως το Cabernet Sauvignon, το Merlot, το Syrah, το Chardonnay, το Sauvignon Blanc και το Gewürztraminer. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία συναρπαστικών κρασιών με πολυδιάστατο χαρακτήρα, γευστικό βάθος, εξαιρετική ισορροπία και ευχάριστη επίγευση.

Το Αγιωργίτικο, η βασική ερυθρή ποικιλία της Νεμέας, οφείλει το όνομά του στο χωριό Άγιος Γεώργιος, το σημερινό Δήμο Νεμέας, που ήδη από τα μέσα του 18ου αιώνα διέθετε μεγάλης έκτασης αμπελώνες από τους οποίους παραγόταν το μαυροκόκκινο, εύγευστο και δυνατό Αγιωργίτικο κρασί. Η ποικιλία αυτή αποτελεί ουσιαστικά απόγονο της Φλιασίας αμπέλου που ποτέ δεν έπαψε, στο πέρασμα των αιώνων, να καλλιεργείται στο οροπέδιο της Νεμέας. Πρόκειται για πολυδυναμική ποικιλία, καθώς προσφέρεται για παραγωγή πολλών τύπων κρασιών με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Ανάλογα με την τεχνική οινοποίησης, παράγονται ερυθροί οίνοι, είτε φρέσκοι είτε κατάλληλοι για παλαίωση, καθώς και ροζέ με πλούσια φρέσκα αρώματα. Η ίδια ποικιλία δίνει, επίσης, υψηλής ποιότητας γλυκείς οίνους από υπερώριμα σταφύλια των οποίων ο χυμός συμπυκνώνεται με άπλωμα στον ήλιο. Διαβάστε Περισσότερα..

Το Μοσχοφίλερο, μια από τις πιο σημαντικές και γοητευτικές λευκές ελληνικές ποικιλίες, καλλιεργείται κυρίως στην Πελοπόννησο και ιδιαίτερα στην περιοχή της Μαντινείας. Γεμάτη φρεσκάδα και με ωραιότατη οξύτητα, η ευγενής και ευαίσθητη αυτή ερυθρωπή ποικιλία ξεχωρίζει για το έντονο αρωματικό της προφίλ από ροδοπέταλα και άνθη εσπεριδοειδών, αλλά και για την ευκολία με την οποία συνδυάζεται με άλλες ποικιλίες. Ιδιαιτέρως αγαπητό, το Μοσχοφίλερο δίνει κρασιά με ανθώδη χαρακτήρα και ποικιλία λευκόσαρκων φρούτων στο στόμα, αποτελεί δε μια από τις τέσσερις ποικιλίες του ελλαδικού χώρου που είναι γνωστές παγκοσμίως. Διαβάστε Περισσότερα..

Ο Ροδίτης, του οποίου η ονομασία προέρχεται από το τριαντάφυλλο (ρόδο), καλλιεργείται κυρίως στη βορειοδυτική Πελοπόννησο -την Αιγιαλεία και την ορεινή Αχαΐα- αλλά και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Ελαφριά και κομψή ποικιλία, ο Ροδίτης δίνει δροσερά κρασιά με τονισμένη οξύτητα και έντονη μύτη που αναδεικνύει αρώματα από άνθη εσπεριδοειδών, βερίκοκου, πεπονιού και φρεσκοκομμένου χόρτου. Διαβάστε Περισσότερα..

Η Μαλαγουζιά, η οποία διασώθηκε από εξαφάνιση την δεκαετία του ’80, αποτελεί σήμερα μια από τις πιο αγαπημένες λευκές ελληνικές ποικιλίες. Αρωματική, πικάντικη, φινετσάτη και με πολύπλοκο χαρακτήρα, η Μαλαγουζιά εκπλήσσει με την πλούσια γεύση της, την τραγανή οξύτητα και την ευχάριστη φρουτώδη αίσθηση που αποπνέει. Διαβάστε Περισσότερα..

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον,
το Κτήμα Semeli είναι ένα από τα πρώτα
οινοποιεία που έδωσαν έμφαση στον αναπτυσσόμενο
τομέα του οινοτουρισμού. Οι δέκα ειδικά σχεδιασμένοι
ξενώνες, βρίσκονται στην καρδιά του αμπελώνα, σ’ένα
περιβάλλον εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς,
προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία φιλοξενίας στους
ταξιδιώτες που επιθυμούν να εξερευνήσουν το
συναρπαστικό κόσμο της αμπελουργίας και οινοποίησης.